Czy wybranie trwałej i szlachetnej zastawy stołowej wymaga wielogodzinnego studiowania właściwości porcelany? Otóż nie! Porcelana Bone China jest nie tylko wytworna, ale także praktyczna. Produkowane z niej naczynia są wytrzymałe i przez wiele lat będą służyć przy mniejszych lub większych okazjach oraz na co dzień.
Wyroby ceramiczne towarzyszą człowiekowi od wielu lat. Odzwierciedlają one postęp technologiczny, historię oraz modę kolejnych pokoleń. Każdemu z nas ogromną przyjemność sprawia picie kawy lub też spożywanie posiłków z ulubionych naczyń. Szczególne znaczenie mają dla nas te, które są ręcznie malowane. Warto więc wiedzieć, co wpływa na jakość takich wyrobów ceramicznych. Jak wybierać te z najwyższej półki?
Ceramika opolska kojarzy się przede wszystkim z niepowtarzalnym wzorem, który swoje początki ma w latach 60. XX wieku. W czasach wielkiego kryzysu i pustych półek we wszystkich sklepach była ona prawdziwym kolorowym rarytasem na opolskich stołach. Najczęściej zajmowała ona miejsce za szybami w kredensach lub była specjalnie wyciągana na święta, lub w niedzielę. Porcelana opolska była zbyt cenna, aby używać jej na co dzień.
Określenie porcelana odnosi się do bardzo szerokiej grupy przedmiotów, które wykonane zostały z ceramiki. Ich cechą charakterystyczną jest niska porowatość oraz niezwykle gładka powierzchnia. Obecnie te właściwości są powszechnie poszukiwane. Na temat porcelany krąży wiele mitów, historii i przekonań.