Zastosowanie porcelany i jej właściwości

Określenie porcelana odnosi się do bardzo szerokiej grupy przedmiotów, które wykonane zostały z ceramiki. Ich cechą charakterystyczną jest niska porowatość oraz niezwykle gładka powierzchnia. Obecnie te właściwości są powszechnie poszukiwane. Na temat porcelany krąży wiele mitów, historii i przekonań.

Jedni są zdania, że im jest ona cieńsza, tym droższa, a im bielsza, tym lepszej jakości. Z drugiej strony jednak stoją ludzie, którzy twierdzą, że im bardziej przejrzysta jest porcelana, tym bardziej jest szlachetna. W Chinach, które uznawane są za mekkę wyrobów ceramicznych, uważa się, że im bardziej dźwięczny ma ona ton, tym jest lepsza i droższa. Nie można jednak zaprzeczyć, że w każdej z tych uwag jest ziarenko prawdy. W rzeczywistości tylko przejrzystość sprawdzi się we wszystkich trzech przypadkach, a to dlatego, że porcelanowe kubki i filiżanki zawsze przepuszczają światło. Ich grubość zależna jest nie tylko od poszczególnych proporcji składników, ale także od rodzaju masy porcelanowej, z jakiej one powstały. Jakie właściwości, rodzaje i zastosowanie porcelany znamy?

 

Jakie są właściwości i zastosowanie porcelany?

Porcelana jest materiałem, który ma praktyczne właściwości. Nie przepuszcza ona gazów i cieczy, a także jest wytrzymała i odporna na uszkodzenia mechaniczne. To właśnie te cechy sprawiły, że jest ona bardzo chętnie wykorzystywana w wielu domach, gdzie tworzy zastawę stołową na co dzień i tą bardziej okazjonalną. Porcelana to materiał, na który nie wpływają w szkodliwy sposób czynniki chemiczne, co powoduje, że znajduje ona swoje zastosowanie w przemyśle, jak choćby w produkcji sprzętów laboratoryjnych. Inną ważną cechą porcelany jest to, że ma bardzo dobre właściwości dielektryczne, dzięki czemu moze być ona wykorzystywana do produkcji izolatorów.

Ze względu na funkcję i zastosowanie porcelany można ją podzielić na porcelanę użytkową, ozdobną i techniczną. Pierwsza z nich to głównie zastawy stołowe, a także praktyczne elementy wyposażenia wnętrza, jak zegary, wazony i lustra. Porcelana ozdobna znajduje swoje zastosowania w aranżacjach wnętrz. Mogą to być małe lub duże figurki, które odzwierciedlają zwierzęta i ludzi. Modne są od wielu lat także ozdoby biżuteryjne z dziełami artystów, które zostały na nie przeniesione. Porcelana techniczna dzięki swoim właściwościom może być wykorzystywana w elektrotechnice, chemii, inżynierii oraz medycynie.

Jakie są rodzaje porcelany?

Do produkcji wysokiej jakości porcelany wykorzystuje się mieszankę glinki kaolinowej oraz kwarcu i skalenia. Każdy z tych składników pełni inną funkcję. Kaolin jest przejrzysty i nadaje bieli, kwarc nadaje kształt, a skaleń scala wszystko w procesie wypalania. Jak nie trudno się domyślić, różne rodzaje porcelany będą miały różny skład i będą charakteryzować się innymi właściwościami. Na rynku wyróżnić można kilka podstawowych rodzajów:

-       porcelana kostna - Bone China to porcelana angielska, do której dodaje się sproszkowane kości zwierzęce. Umożliwia ona produkcję bardziej transparentnych i cieńszych naczyń. Ponadto wyróżnia się szerszą gamą kolorystyczną.

-       porcelana twarda - wypalana jest w temperaturze prawie 1500 stopni Celsjusza. Jest ona zwarta, wytrzymała i odporna na działanie środków chemicznych.

-       porcelana miękka - ten rodzaj porcelany wypalany jest w niższej temperaturze, ma mniejszą wytrzymałość, ale charakteryzuje się większą przepuszczalnością światła i bielą. Najczęściej zastosowanie porcelany miękkiej można zobaczyć w chińskich wyrobach.

Porcelana, jak widać, występuje w kilku rodzajach i cechuje się różnymi zastosowaniami. Oznacza to, że jest ona nie tylko świetnym i funkcjonalnym dodatkiem w domu, ale może również być wykorzystywana w przemyśle. Uniwersalność tego materiału sprawia, że jest ona bardzo ceniona i niezwykle pożądana.